Lunds historiedagar är ett årligen återkommande arrangemang med syfte att förmedla Lunds historia på ett levande och underhållande vis. Ett perfekt tillfälle att klä sig i historiska kläder och utforska allt som Lunds historiedagar har att erbjuda. Läs mer om dagen här: www.lundshistoriedagar.se.
Under dagen är det fri entré till Kulturen i Lund, där ett fullspäckat program väntar. Ta med en picknickkorg och slå dig ner i parken, besök Kulturens café eller Alice och Kattens tesalong i 1800-talsstil där man kan köpa te och viktorianska bakverk. Vid Kulturens café spelar pianisten Erik Ask-Upmark trallvänliga melodier från perioden 1850–1950.
Visning i Thomanderska huset på Kulturen kl 11.00-11.30 & kl 13.00-13.30
I det vackra gråblå huset mitt på Kulturens friluftsmuseum, bodde en gång familjen Thomander – Johan Henrik och Emilie flyttade som nygifta in år 1833-34. Johan Henrik gjorde karriär som bland annat präst, professor, riksdagsman och översättare. Sista tiden i livet var han biskop i Lund. Här i huset som en gång stod på Paradisgatan, levde de fram till 1850.
Välkommen på visning där Kulturens guide Jessica Ljung berättar om familjen och deras levnadssätt. Samling på baksidan av Vita huset (museets entréhus). Max 20 platser per visning, förboka plats.
Föredrag: Hedvig Eleonora och hennes tid kl 11.00–12.00
Som hustru till Karl X Gustav, mor till Karl XI och farmor till Karl XII levde Hedvig Eleonora i en tid då Sverige stod på höjden av sin politiska makt. Det var en tid av kulturell blomstring men också en period som präglades av pest, svält och häxprocesser. Professor emerita Eva Helen Ulvros berättar om en av stormaktstidens färgstarka kvinnor.
Max 120 platser, i Auditoriet, förboka plats.
Smygtitt på sommarteatern ”Nattväktarnas hemlighet” kl 11.30 & kl 13.30
Få ett smakprov av sommarteatern Nattväktarnas hemlighet – en livfull och interaktiv upplevelse bland de historiska husen i vårt friluftsmuseum. Spelas upp mellan Herrehuset och Borgarhuset. Cirka 5–10 minuter. Ingen förbokning.
Upplev dansens historia kl 11.45–12.15 & 12.45–13.15
På Kulturens dansbana visar Cadenza danser från medeltiden och renässansen. Ingen förbokning.
20 föreställningar av Nattväktarnas hemlighet spelas på Kulturen i Lund under kvällstid i sommar då museet har stängt. Två spelperioder från 14 juni till 10 augusti. Detta är ett unikt samarbete mellan Kulturen i Lund och Teater Sagohuset.
Förköp biljetter till sommarteatern redan nu!
Prova på: Historiska brädspel!
Människor har spelat olika former av spel i tusentals år och spelhobbyn är idag större än någonsin. Spel är inte bara en trevlig sysselsättning utan även en utmärkt ingång till att lära sig mer om vår historia. Lunds spelfestival tillsammans med DMF visar och låter dig spela en mängd olika brädspel med historiska teman. Passar alla åldrar.
I Allmogehallen. Passar alla åldrar. Drop-in.
Panelsamtal: Skräck i det gamla Lund kl 13.00–14.00
Vad finns det för skrämmande berättelser i Lunds långa historia? Hur går det till att omsätta berättelserna i ett rollspel inspirerat av skräckförfattaren H.P. Lovecraft? Om detta och mycket mer resonerar skaparna till den nyutkomna boken och rollspelet Lund – den förbjudna kunskapens stad.
Max 120 platser, i Auditoriet, förboka plats.
Prova på att handkolorera 20-talsfoton
Drop in-pyssel i Verkstan kl 13.30 – 15.00
För hundra år sen, på 1920-talet, var det svartvita foton som gällde. Men ville man ändå ha färg, kunde man alltid be fotografen handkolorera, alltså färglägga, bilderna åt en. Idag kan du prova att handkolorera kopior av 20-talsfoton i Kulturens pedagogiska verkstad. Besök gärna vår utställning 2 tjugotal på egen hand för att komma i rätt stämning innan pysslet!
I Kulturens pedagogiska verkstad, intill lekutställningen i Allmogehallen. En utställningspedagog finns alltid på plats, men tänk på att det är medföljande vuxen som ansvarar för barnen under aktiviteterna. Ingen förbokning, drop-in.
Föredrag: Tyfus, våld, tysta barn och fylla – krigets elände under slaget vid Lund 1676 kl 15.00–16.00
I sitt föredrag utgår arkeolog Anders Ödman från bland annat prästers berättelser och rättegångsprotokoll för att ge en bild av Karl XI:s och Kristian V:s missgärningar, såväl som hur det skånska kriget drabbade de oskyldiga civila.