Vi firar Forskarfredag med gratis evenemang om äldres psykiska hälsa – föranmälan krävs!
Evenemanget Forskarfredag anordnas varje år på Vattenhallen tillsammans med organisationen Vetenskap och Allmänhet. Utöver ordinare program som riktar sig till skolelever under fredagen erbjuder vi också Science Café under lördagen med temat Psykisk hälsa hos äldre. Evenemanget är gratis men föranmälan krävs! Denna kan göras via Vattenhallens hemsida.
OM EVENEMANGET
Psykisk ohälsa utgör en av våra stora samhällsutmaningar. Äldres psykiska hälsa är ofta förbisedd trots att äldre är den åldersgrupp som mest sällan får specialiserad psykiatrisk vård. Det är också den grupp där störst andel hämtar ut antidepressiv medicin. Faktorer som påverkar psykisk hälsa är bland annat kön och socioekonomisk status där kvinnor och äldre i ekonomisk utsatthet oftare uppger besvär av depression och ångest.
Diskussionen om äldres psykiska hälsa präglas av förutfattade meningar, medan äldres egna perspektiv hörs mer sällan. För att belysa detta, bidra till det öppna samtalet och uppmuntra kunskapsutbyte bjuder vi in till ett Science Café där äldre och intresserad allmänhet får lyssna på och ställa frågor till två äldreforskare.
Detta science café är en del av EU-projektet Re-MEND syftar bland annat till att förbättra kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa bland vård- och omsorgspersonal liksom hos allmänheten. Genom fokusgrupper och science caféer undersöks attityder, kunskapsglapp och behov samtidigt som frågan synliggörs.
Vi har bjudit in två forskare som fokuserar på äldres livssituation och psykiska hälsa, med olika perspektiv och metoder. Under science cafét berättar forskarna kort om sin forskning, varpå publiken får ställa frågor i ett samtal med forskarna.
Medverkande
Carina Tordai är doktorand vid Lunds universitet. Carina forskar om psykisk hälsa, aktivitet och delaktighet hos äldre personer.
Håkan Jönsson är professor vid Socialhögskolan, Lunds universitet. Hans forskning handlar om samhälleliga föreställningar om äldre och åldrande och ålderism som problem för äldre människor. För närvarande leder han två forskningsprojekt där det ena handlar om specialiserad äldreomsorg för personer med långvariga missbruksproblem, och i det andra undersöks hur äldre samordnar hemtjänst och andra insatser för att få ett fungerande vardagsliv.
Besöket är kostnadsfritt och vi bjuder på fika.