Klubb Jaliya är en unik upplevelse med nya musikaliska möten vid varje tillfälle! Namnet “Jaliya” representerar en mångårig västafrikansk tradition där en Jali är både underhållare och historieberättare – men också en artist med ett budskap, samhällsengagemang samt driv att förändra och påverka. Genom musikaliska möten utforskas nya uttryck och tillsammans med gästerna tar klubbens värdar Sousou och Maher Cissoko reda på hur Jali-traditionen kan utvecklas och leva vidare. Till höstens kvällar har Sousou och Maher bjudit in artister från olika genrer och med olika uttryck som de tycker representerar olika delar av Jalikulturen för att se vilka fusioner som uppstår när de möts på scen.
ESBJÖRN HAZELIUS
Sångaren, multi-instrumentalisten och låtskrivaren Esbjörn Hazelius växte upp på de nordvästskånska slätterna kring den lilla byn Starby. Han blev redan som ung fiolspelare förälskad i den Svenska och Irländska folkmusiken och absorberades av den rikliga gemenskapen kring musikformerna. Esbjörn hade snart kommit att bli en av Sveriges mest aktiva professionella folkmusiker, en älskad vissångare, och en eftersökt producent, kapellmästare och låtskrivare, såväl inom folkmusikvärlden som långt utanför genregränserna.
Esbjörn Hazelius har nu i nära 30 år turnerat i Sverige och världen, och fortsätter alltjämt att förtrolla publiken med sitt briljanta strängspel och sin varma barytonstämma. Med en sällsynt närvaro färdas han sömlöst genom de svenska och keltiska ljudlandskapen, allt färgat av en innerlig och djupt personlig klangvärld. Utöver solokarriären har Esbjörn genom åren framför allt synts i grupperna Quilty, Hazelius Hedin, Jul i Folkton, Eitre och Ale Möller Band. Han har verkat som musikalisk motor bakom många andra artister, och var bl.a. huvudarkitekten bakom Sofia Karlssons framgångar med albumen Svarta Ballader och Visor från vinden, samt producent och kapellmästare för Tomas Ledins folkinspirerade projekt ”Höga Kusten”. Esbjörn Hazelius har turnérat i Norden, Europa, Afrika, Asien och Canada, har medverkat på över 100 skivproduktioner, och har i många sammanhang belönats med nomineringar och priser från Grammisgalan, Folk- & Världsmusikgalan och Manifestgalan. Han har även synts som konstnärlig ledare för Stockholm Folk Festival och som Artist in Residence vid Malmö Musikhögskola.
SOUSOU & MAHER CISSOKO
Sousou & Maher Cissoko är en välrenommerad artist- och låtskrivarduo som turnerar världen över och har spelat i över 30 länder på allt från stora festivaler och konserthus till små intima klubbar. Båda är uppväxta i musikerfamiljer, och det var intresset och kärleken till det västafrikanska instrumentet kora som förde dem samman. Maher kommer från en berömd familj av koraspelare i Senegal med lång tradition av att vara Jalis. Sousou är en av världens få kvinnliga musiker som spelar kora. I deras musik kombineras magnifikt koraspel och uttrycksfull sång med en rytmisk energi och influenser från bland annat reggae, folk, soul och mbalax.
Både Sveriges Television och Sveriges Radio har gjort dokumentärer om Sousou och Maher, och när Youssou N ́Dour tog emot Polarpriset 2013 sjöng de tillsammans med Timbuktu två av Youssou N ́Dours låtar och rörde honom till tårar. 2017 turnerade de med LALEH och svenska folket kunde följa dem i SVT-serien ”Folkets musik” där kända svenska hitlåtar tolkades av musiker med rötter i andra länder.
Evenemanget genomförs med stöd från Musik i Syd och Lunds Kommun.