Klubb Jaliya är en unik upplevelse med nya musikaliska möten vid varje tillfälle! Namnet “Jaliya” representerar en mångårig västafrikansk tradition där en Jali är både underhållare och historieberättare – men också en artist med ett budskap, samhällsengagemang samt driv att förändra och påverka. Genom musikaliska möten utforskas nya uttryck och tillsammans med gästerna tar klubbens värdar Sousou och Maher Cissoko reda på hur Jali-traditionen kan utvecklas och leva vidare. Till höstens kvällar har Sousou och Maher bjudit in artister från olika genrer och med olika uttryck som de tycker representerar olika delar av Jalikulturen för att se vilka fusioner som uppstår när de möts på scen.
NORDIC GRIOTS
Nordic Griots består av tre grioter – ett annat namn för Jali – från Sverige, Norge och Finland. Nordic Griots kommer från en välkänd griot-familj i Senegal och trion representerar en kultur som gått i arv i familjen i hundratals år. I arvet som grioter bär på ingår att sprida kärlek, hopp, glädje och förståelse mellan människor. Nordic Griots främsta instrument är koran – ett unikt instrument med en stark historia. Genom att låta publiken lära känna koran, precis som vi känner till andra instrument, hoppas bandet öka förståelsen och kunskapen om andra kulturer runt om i världen. Förutom korans magiska toner så kan ni även räkna med mycket explosivt och dansant slagverk då samtliga gruppmedlemmar även är fantastiska slagverkare.
SOUSOU & MAHER CISSOKO
Sousou & Maher Cissoko är en välrenommerad artist- och låtskrivarduo som turnerar världen över och har spelat i över 30 länder på allt från stora festivaler och konserthus till små intima klubbar. Båda är uppväxta i musikerfamiljer, och det var intresset och kärleken till det västafrikanska instrumentet kora som förde dem samman. Maher kommer från en berömd familj av koraspelare i Senegal med lång tradition av att vara Jalis. Sousou är en av världens få kvinnliga musiker som spelar kora. I deras musik kombineras magnifikt koraspel och uttrycksfull sång med en rytmisk energi och influenser från bland annat reggae, folk, soul och mbalax.
Både Sveriges Television och Sveriges Radio har gjort dokumentärer om Sousou och Maher, och när Youssou N ́Dour tog emot Polarpriset 2013 sjöng de tillsammans med Timbuktu två av Youssou N ́Dours låtar och rörde honom till tårar. 2017 turnerade de med LALEH och svenska folket kunde följa dem i SVT-serien ”Folkets musik” där kända svenska hitlåtar tolkades av musiker med rötter i andra länder.
Evenemanget genomförs med stöd från Musik i Syd och Lunds Kommun.