Den 21:a november 2024 vill vi bjuda in er, våra kära gäster att fira en flera hundra år gammal tradition tillsammans med oss. Nämligen att le Beaujolais nouveau est arrivé ! ( ”Det nya från Beaujolais har kommit!”)
Beaujolais nouveau släpps varje år den tredje torsdagen i november, i år kommer vi självklart att hylla den årliga traditionen genom att poppa friska och fruktiga viner från vindistriktet Beaujolais, servera maträtter som är inspirerade av det franska köket och sätta ihop en spellista med några av de bästa franska låtarna du kan höra medan du njuter av ditt vin.
Crevettes a la provencale
Rilette
Boeuf bourguignon
Fransk ost o chark
Crostini med foie gras
Ingen förbokning krävs. Dock vill ni vara säkra på en plats om ni vill äta så kan det vara bra att boka. Annars behövs ingen bokning.
Vi öppnar 16.00 som vanligt och serverar Beaujolais hela kvällen.
————————————————————————————————————————————————————–
Beaujolais Nouveau är en tradition som började redan på 1800-talet men som verkligen tog fart efter andra världskriget. Under 1980-talet nådde detta unga vin en global kultstatus, och köerna till Systembolaget kunde ringla sig långa när folk ivrigt väntade på att få smaka det nästan genomskinliga vinet från södra Bourgogne.
Historien om Beaujolais Nouveau började med att årets skörd från Beaujolais jäste klart på ekfat under transporten till Lyon. Nyfikenheten på hur årets vin skulle smaka ledde till att fenomenet såg dagens ljus. Efter andra världskriget lättades restriktionerna för vinbönderna, och de fick möjligheten att sälja mer av det unga vinet, vilket senare blev känt som Primeurs.
År 1936 grundades Beaujolais AOC, och med detta kom regler kring produktionen av vin från regionen. Till en början fick Primeur-vinet endast säljas från och med 15 december, men år 1951 ändrades detta datum till 15 november, vilket markerade den officiella starten av Beaujolais Nouveau.
Under 1950- och 60-talet blev Beaujolais Nouveau en festdag i Paris och många delar av Frankrike. Vinet började också marknadsföras internationellt, och under 1970-talet såg vi hur det uppstod tävlingar, som det kända Beaujolais Nouveau-racet från England. Under 1980-talet hade fenomenet nått världssuccé, och lanseringsdatumet flyttades till den tredje torsdagen i november. En av de största förespråkarna för vinet var Georges Deboeuf, som spelade en nyckelroll i marknadsföringen.
Som med alla framgångar kom också kopior. Andra länder och regioner började producera sina egna versioner av det unga och fruktiga vinet. Under 2000-talet dalade trenden för Beaujolais Nouveau, men på 2010-talet såg vi en ny generation av vinälskare som sökte lättdruckna, eleganta viner med låg alkoholhalt, vilket ledde till en renässans för Beaujolais Nouveau. Naturvinsrörelsen, som haft ett stort inflytande de senaste 15 åren, har också spelat en viktig roll i denna återuppväckelse.
Idag, varje år den tredje torsdagen i november, samlas vinälskare världen över för att fira Beaujolais Nouveau. Vinet har återigen blivit något att tala om, och vi ser Le Beaujolais Nouveau est arrivé pryda affischer och flaskor runtom i världen. Vi välkomnar dig att delta i detta firande och uppleva glädjen i årets första smak av Beaujolais.